Odp.:Apel Polaków do rządu Holandi 3 Miesięcy, 1 Tydzień temu
Hey Panowie,
chyba doszło tu do nieporozumienia. Ragusek wychwycił rezonans, ale nie w wypowiedzi Zwyczajnego, tylko w samym apelu, jako takim, a raczej jego treści.
Mam rację?
Jeśli chodzi o apel:
osobiście jestem za, ale na pewno nie w takiej formie, w jakiej przedstawił to Darek.
Postaram się to wyjaśnić z punktu widzenia nie Polaka, ale osoby stojącej z boku:
cyt: "My Polacy mieszkający, i pracujący w tym kraju, i dla dobra tego kraju, nie życzymy sobie, aby porównywano Nas, w mediach (TV,Radio,oraz portale internetowe) z takim, mniejszościam narodowymi, jak Turcy, Marokańczycy."
Przede wszystkim - niekonsekwencja: jak można zarzucać komuś dyskryminację, dyskryminując równocześnie innych, hallo!
Osoba stojąca z boku:
- A dlaczego? Czym różnią się Polacy od innych, "gościnnie" tu mieszkającymi przedstawicieli innych nacji?
Język - inny, kultura - inna, wyznanie - inne.
cyt: "Pragnę przypomnieć, że to my przed wiekami, uratowaliśmy europę od niewoli Imperium Osmanskiego ( Tureckiego) budując tym samym, podwaliny wolnej i demokratycznej Europy."
Polacy są dumni (nie bez przyczyny) z Sobieskiego. A Holendrzy z żyjącego mniej więcej w tym samym okresie Hugo Grocjusza, właść.: Huig de Groot. Czy przeciętny Polak o nim słyszał?...
Osoba stojąca z boku:
- XVII wiek?... Wtedy jeszcze dobrze miało się niewolnictwo, także w Polsce.
cyt: "To nie my, stwarzamy dogodne warunki do emigracji z poza Europy, i nie tylko.My płacimy podatki z których gminy, wypłacają zasiłki rodzinne, na "Wirytualne" dzieci emigrantów z poza Europy."
Poniekąd prawda, ale dzięki temu, zanim Polska znalazła się w Unii Europejskiej, korzystaliśmy z tych samych przywilejów.
Itd, itd...
Dlatego powtarzam: Darek, jestem za apelem, jak najbardziej, ale nie w tej formie.
Bziqu, trza odpowiednio zredagować, ot co! ( i nie klnij na forum, juchu! Na dodatek jeszcze z bykami klniesz!).
Loguj się
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Viola wlasnie wlasnie tu sedno sprawy , kzde zdanie mozna by bylo oddzielnie omowic , no ale niestety polski narod juz od wiekow uzywa przedewszystkim 1 zlote przyslowie .
Co moge ja ty o tym mozesz pomazyc .
Loguj się
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
Nie nie ..hahah trzeba pomoc Darkowi.
Wedlug mnie ma Darek racje,moze to nieladnie ale mam to osobiscie gdzies.
Turka niemozna porownac z Polakiem i tyle.
Przecietny Polak jest tu po to zeby sie dorobic a nie zeby jak najwiecej nabic kasy z panstwa.
Z tego powinnismy byc dumni bo naprawde nas to tu dizo ratuje.
Wystarczy w ciagu dnia w tygodniu zobaczyc kto chodzi po ulicy
a jezeli zpotkasz Polaka to napewno zostal zwolniony przez Uitzendbiuro!
@ Violtje A prawda prawda!!
Loguj się
Ostatnio edytowany: 2012/02/10 23:13 przez Patboy.
Pat, u nie chodzi o pieprzone uitzendbureau's, tylko o wizerunek Polaka.
W oczach tysięcy Wildersów jesteśmy tuig...
Uważam, że hołota owszem, istnieje, ale o przynależności do tej grupy nie decyduje miejsce urodzenia. A już tym bardziej pan Wilders.
Loguj się
To co, redagujemy razem?...
Początek mam, dopisujcie!
Zaniepokojeni narastającą falą dyskryminacji stymulowaną przez PVV, zwracamy się z apelem do rządu o przedsięwzięcie kroków, które zakończą ten haniebny proceder.
My, Polacy, mieszkający w Królestwie Niderlandów, nie zgadzamy się na:
...
i tu na co się nie zgadzamy.
Loguj się
ludzie odrazu mowie ze ich nie popieram ale mam taka ciewastke.
Pan Kamp otwiera strone internetowa dla meldowania nieuczciwych pracodawcow ( czyt. oost europejskich biur pracy) by tam zglaszac zle warunki mieszkanowe , unikanie podatkow , zle place , zle traktowanie , kary itd . to kazdy bedzie wrece klaskal i bedzie tysiace zgloszen .
Jesli PVV otwozylo strone by zglaszac problemy z zlym zachowaniem ( geluid overlast ), unikaniem podatkow , kryminalistow itd to jaka jest roznica w tych 2 stronach ??
Kamp strona zloszen :
oszustwa
unikanie podatkow
sprawy karne
ogolne problemy
PVV strona zgloszen :
oszutwa ,
unikanie podatkow
sprawy karne
ogolne problemy
dla Kampa bedzie kazdy klaskal i go nosil na rekach a Wildersa ukamieniuja
Tylko ze Wilders i Kamp maja ten sam cel :
Pozbyc obcokrajowcow.
Jeden mowi bezposrednio drugi robi to po cichu , nie bedzie z oostbloklanden b.pracy to i nie bedzie tylu pracownikow beda sie musieli zapisac do NL b.pracy a tam sa warunki co dla poniektorych nie do przeskoczenia .
Znajomosc jezyka Nl , wlasne mieszkanie , wlasny dojazd .
Ilu oostblok pracownikow odpadnie ???
Loguj się
Ostatnio edytowany: 2012/02/11 11:38 przez Baileys.
A moze moi drodzy rodacy zamiast apelowac i oburzać sie wielce....zacznijcie sie zachowywac jak NORMALNI ludzie i przestancie wreszcie dziadostwo robić! Mniej picia alkoholu i ćpania cokolwiek wpadnie w ręce..a wiecej kultury i higieny osobistej! Do tego przydałoby sie kilka lekcji jezyka niderlandzkiego i problem sam zniknie! No ..ale to takie polskie przeciez....nasrac wokoło a potem sie dziwić ze smierdzi!
Loguj się
Ostatnio edytowany: 2012/02/11 11:48 przez Alexxl.
Reklama Google(Gość)
Loguj się
Ostatnio edytowany: 2012/02/11 11:48 przez Alexxl.