Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Holenderska deska serów

 
 
Holenderskie sery to coś więcej niż plastikowa Gouda i Edam, które można kupić w każdym zagranicznym supermarkecie. Oto lista kilku najpopularniejszych (i najlepszych) niderlandzkich serów:




1. Leidse kaas – ser z dodatkiem nadającego mu specyficzny smak kminku. 

2. Friese nagelkaas – z dodatkiem kminku i goździków. Albo się go kocha, albo nienawidzi ;) 

3. Bleu de Wolvega – ser pleśniowy we francuskim stylu pochodzący z Fryzji. Bardzo smaczny. 

4. Goudse kaas- stary kruchy, słony, pikantny i nieco… śmierdzący. Ale nie ma co kręcić nosem, lepiej spróbować, szczególnie dobry jest z roggebrood lub chlebem żytnim. 

5. Zeekraalkaas – ser z mleka owczego z dodatkiem solirodu. Mniam! 

6. Geska Glarus – nie jest to produkt holenderski, jednak jego obecność na niderlandzkich stołach uzasadnia zaszczytne miejsce w niniejszym zestawieniu. Ten sproszkowany szwajcarski ser ma bardzo specyficzny zapach, a smakuje jak rozdrobniona tekstura. Istny rarytas. 

7. Rommedoe – (rorum w limburskim dialekcie oznacza śmietanę, zaś doe to derywacja z francuskiego doux – łagodny). Ser limburski z serii ‘lepiej zatkaj nos’, którego nie produkuje się już w Liburgii ze względu na holenderskie regulacje. W Belgii nie ma za to żadnych przeszkód, aby mógł powstawać. Tam znajdzie się go pod nazwą Hervekaas. Produkowany już od piętnastego wieku! 

8. Edammer kaas – mały, okrągły ser, którego historia sięga siedemnastego wieku. Jest to jeden z tych holenderskich serów, które znane są na całym świecie.

Holenderska deska serów 
 

Ktoś zgłodniał? :) 


z: netherlandsbynumbers.com
Gość
Wyślij


Bliżej nas