„Tony’s Chocolonely”, najpopularniejsza czekolada w Niderlandach straciła swój prestiżowy status

Czekolada flickr.com/ Marco Verch/ (CC BY 2.0)
Fair trade
W obu przypadkach chodzi o uświadomienie konsumentom, kto i jakim kosztem wyprodukował daną rzecz. W fair trade chodzi o sprawiedliwy handel i zadbanie o to, aby relacje między osobami dostarczającymi surowców (na przykład rolnikami) a producentami były jak najbardziej sprawiedliwe.
Kupując produkty z logo fair trade, możemy być pewni, że osoby biorące udział w ich wytworzeniu otrzymały godną płacę, a produkcja była odpowiednio kontrolowana na każdym etapie.
Slave free
Mowa tu o osobach zmuszanych do pracy oraz pracownikach dziecięcych,
Misją organizacji nadających producentom logo slave free jest walka o prawa człowieka i eliminacja nieetycznego, nowoczesnego niewolnictwa z biznesu.
„Tony’s Chocolonely”
Z prestiżowej listy „Tony’s” został usunięty ze względu na współpracę nawiązaną z innym dużym producentem czekolady belgijskiej, „Barry Callebaut”. Ogromny, międzynarodowy koncern nie jest w stanie udowodnić, że w ich łańcuchu produkcji brak jest dziecięcych pracowników i osób zmuszanych do pracy.
Jak odkryli dziennikarze z gazety The Times, „Barry Callebaut” została wymieniona w procesie sądowym jako jedna z dużych firm, które w sposób świadomy czerpały profity z wykorzystywania dzieci do pracy na terenie Afryki Zachodniej.

To może Cię zainteresować