Przysmaki, które musisz spróbować podczas pobytu w Niderlandach

Edam jest równie popularny jak Gouda. Fotolia/Royalty free
Ser gouda
Aktualnie gouda jest sprzedawana w Niderlandach w różnych wariantach. Gdy w Polsce najbardziej dostępny jest żółty, młody ser, w kraju tulipanów kultowy przysmak jest dostępny w wersji z papryką, pieprzem, a nawet truflami.
Odwiedzając zachód Niderlandów, należy rozsmakować się w regionalnym nabiale. To konieczność porównywana ze zjedzeniem oscypka będąc w polskim Zakopanem!
Stroopwafel
Wafelki można jeść prosto z paczki, ale najczęściej spożywa je się na ciepło. Stroopwafla kładzie się na kubek herbaty lub kawy, a gorąca para podgrzewa syrop, powodując, że jest on lepki i ciągnący się. Jest to idealny smakołyk na słodki podwieczorek.

Cukierki lukrecjowe
Niektórzy mówią, że lukrecja smakuje niczym połączenie syropu na kaszel z gumą do żucia. Nic więc dziwnego, że w niektórych krajach np. w Polsce, jest traktowana jako słodycz drugiej kategorii.
Niderlandczycy przepadają jednak za tym ziołowo-gorzkawym smakiem. W każdym mieście można znaleźć sklepik ze słodyczami, w którym czarne cukierki zajmują honorowe miejsce. Będąc zatem w kraju tulipanów, nie można nie spróbować ukochanego przysmaku gospodarzy.
Niderlandzkie frytki
Przede wszystkim tym, że są tworzone z regionalnego rodzaju ziemniaka. Dodatkowo są grube i smażone aż dwukrotnie. Mieszkańcy kraju tulipanów rozpoczęli także trend urozmaicania frytek. Zaczęli jadać je z sosem orzechowym, kawiorem, majonezem truflowym, a w najbardziej szalonych wariacjach – nawet z czekoladą.

Kibbeling
Kibbeling to małe kawałki panierowanych ryb, smażone na głębokim oleju. Podawane są najczęściej w towarzystwie przeróżnych sosów: tatarskiego, czosnkowego albo zwykłego majonezu. Dawniej rybne nuggetsy były robione jedynie z dorsza, ale aktualnie można posmakować ich w przeróżnych wariantach.
Przekąska jest najczęściej serwowana w miejscowościach nadmorskich, jednak bardzo często mieszkańcy przygotowują ją samodzielnie, w swoich domach. Prosta receptura i niebiański smak sprawił, że jest to jedno z najbardziej uwielbianych, ojczystych dań.

To może Cię zainteresować