Holenderskie przysmaki na Boże Narodzenie

Tradycyjną słodkością jadaną przez Holendrów w święta jest kerststol. AdobeStock/licencja podstawowa
Kerstdiner
Gourmetten to nic innego jak sposób przyrządzenia mięs i delikatnych warzyw polegający na smażeniu ich na metalowej, gorącej blasze. Przedmiot jest zwykle kładziony bezpośrednio na świąteczny stół, przez co w przygotowanie jedzenia angażują się wszyscy domownicy.
Przysmaki, które Holendrzy najczęściej w ten sposób przygotowują to pieczyste z dziczyzny, gęsi, kaczki, królika albo indyka. Gotowe zestawy można kupić w supermarketach.
Kerststol
To właśnie w ten sposób powstała strucla zawierająca dużą ilość rodzynek i migdałowe nadzienie. Ciasto obsypane jest cukrem pudrem i doprawione sokiem z cytryny. Jadane jest najczęściej w świąteczne śniadanie, choć nie jest to najzdrowsza poranna przekąska. Pamiętajmy jednak, że piękno Bożego Narodzenia polega na tym, że nie trzeba liczyć kalorii.
Sinterklaaskoek
Jak wskazuje nazwa, ich historia jest silnie związana z holenderskim gwiazdorem, czyli Sinterklaasem. Kruche, cienkie ciasteczka o korzennym smaku wypiekano tylko w okresie jego przebywania w kraju Niderlandów, czyli na przełomie listopada i grudnia.
Jednak mieszkańcy kraju tulipanów tak silnie zachwycają się smakiem przekąsek, że aktualnie są sprzedawane przez cały okres świąteczny, a w niektórych sklepach, nawet przez cały rok.
Janhagel
Janhagel to prostokątne, kruche ciasteczka, których sekretem smaku jest pokrycie ich granulowanym cukrem (także anyżowym) lub migdałowymi wiórkami.
Obecnie są one jednak bardzo ciężko dostępne. Aby przypomnieć sobie smak świąt, Holendrzy najczęściej decydują się przygotowywać je na własną rękę.

To może Cię zainteresować