Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Holenderskie przysmaki na Boże Narodzenie Czytelnia
Agnieszka Halman 16 grudnia 2019
16:14

Holenderskie przysmaki na Boże Narodzenie

Skomentuj
Tradycyjną słodkością jadaną przez Holendrów w święta jest kerststol. AdobeStock/licencja podstawowa
Boże Narodzenie w Holandii nie jest obchodzone tak hucznie, jak w Polsce. Kiedy u biało-czerwonych mamy i babcie ciężko pracują w kuchni, by przygotować 12 wigilijnych potraw, Holendrzy coraz częściej jadają Kerstdiner w restauracjach
Reklama
Mieszkańcy kraju Niderlandów posiadają jednak kilka potraw (w większości słodyczy) charakterystycznych dla ich kultury. Poznajcie je i wypróbujcie w swoich domach.

Kerstdiner

Holenderski obiad świąteczny jest jadany w pierwszy dzień świąt.  

Ci, którzy nie zdecydują się zjeść go w restauracji, stawiają na gourmetten

Jest to sposób przyrządzenia mięs i delikatnych warzyw polegający na smażeniu ich na metalowej, gorącej blasze. Przedmiot jest zwykle kładziony bezpośrednio na świąteczny stół, przez co w przygotowanie jedzenia angażują się wszyscy domownicy. 

Przysmaki, które Holendrzy najczęściej w ten sposób przygotowują to pieczyste z dziczyzny, gęsi, kaczki, królika albo indyka. Gotowe zestawy można kupić w supermarketach.

Kerststol

Tradycyjną słodkością jadaną przez Holendrów w święta jest kerststol.   

Historia tej potrawy sięga ponad 650 lat wstecz. Wówczas uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód zabrali ze sobą do Europy nieznane owoce, przyprawy i orzechy.  

W ten sposób powstała strucla zawierająca dużą ilość rodzynek i migdałowe nadzienie. Ciasto obsypane jest cukrem pudrem i doprawione sokiem z cytryny.   

Jadane jest najczęściej w świąteczne śniadanie, choć nie jest to najzdrowsza poranna przekąska. Pamiętajmy jednak, że piękno Bożego Narodzenia polega na tym, że nie trzeba liczyć kalorii.

Sinterklaaskoek

Nazywany również Speculaas, to kolejny słodki przysmak jadany w Holandii w okresie świątecznym. 

Jak wskazuje nazwa, ich historia jest silnie związana z holenderskim gwiazdorem, czyli Sinterklaasem. Kruche, cienkie ciasteczka o korzennym smaku wypiekano tylko w okresie jego przebywania w kraju Niderlandów, czyli na przełomie listopada i grudnia. 

Jednak mieszkańcy kraju tulipanów tak silnie zachwycają się smakiem przekąsek, że aktualnie są sprzedawane przez cały okres świąteczny, a w niektórych sklepach, nawet przez cały rok.

Janhagel

Historia powstania przepisu na te słodkie rarytasy jest tak samo ciekawa, jak w przypadku Kerststol. Były one bowiem przekąską, jaką dostawali chłopi jako nagrodę za posprzątanie stajni.  

Janhagel to prostokątne, kruche ciasteczka, których sekretem smaku jest pokrycie ich granulowanym cukrem (także anyżowym) lub migdałowymi wiórkami. 

Obecnie są one jednak bardzo ciężko dostępne. Aby przypomnieć sobie smak świąt, Holendrzy najczęściej decydują się przygotowywać je na własną rękę.
Gość
Wyślij
Dodaj zdjęcie
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas