Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Amsterdam, Holandia
  • Rotterdam, Holandia
  • Haga, Holandia
  • Utrecht, Holandia
  • Eindhoven, Holandia
  • Tilburg, Holandia
  • Groningen, Holandia
  • Breda, Holandia
  • Nijmegen, Holandia
  • Enschede, Holandia

1 EUR

Spadające gwiazdki


Według badaczy z grupy nadawczej KRO-NCRV przynajmniej 31 holenderskich restauracji szczycących się gwiazdką Michelin, otrzymało przez ostatnie 4 lata naganę od inspektorów holenderskiej inspekcji sanitarnej.

Badacze zbierając dane powołali się na artykuł zezwalający obywatelom na dostęp do informacji organów publicznych. W ten sposób stworzyli raporty z wizyt w “cenionych” lokalach. 

Od 2012 roku, 79 ze 106 holenderskich restauracji z przynajmniej jedną gwiazdką Michelin sprawdzono w sposób losowy, bez uprzedzenia. 31 otrzymało oficjalne ostrzeżenia, a 30 może pochwalić się brakiem zastrzeżeń inspektorów. Pośród problemów wskazanych przez inspektorów pojawiły się m.in. brudne kuchnie, śmieci na podłogach, składziki wypełnione resztkami jedzenia, czy zapleśniałe maszyny do lodu. W jednej z restauracji bochenki chleba były pogryzione przez myszy. 

Rzeczniczka holenderskiego związku konsumentów Consumentenbond wezwała do upublicznienia raportów inspektorów. „To absurdalne, że inspektorzy wiedzą o standardach higieny w restauracjach, a konsumenci nie mają o nich pojęcia” powiedziała. 

źródło: dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas