Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Wielkanoc w Polsce i Niderlandach. Jakie są różnice? Czytelnia
Agnieszka Halman 13 kwietnia 2020
08:00

Wielkanoc w Polsce i Niderlandach. Jakie są różnice?

Skomentuj
Wielkanoc najbardziej kojarzy się z pisankami. Fotolia/Royalty free
Obchodzenie Świąt Wielkanocy w kraju tulipanów i u biało-czerwonych, znacznie się różni. Wynika to z faktu, że w kulturze chrześcijańskiej jest to najważniejszy okres w roku dla wiernych. Katolicy przygotowują się do niego za pomocą rekolekcji na długo przed Zmartwychwstaniem Jezusa. Niderlandy natomiast obchodzą wielkanocne dni w charakterze świeckim, a modlitwa nie jest dla nich podstawą dobrego przeżycia świąt. Co jeszcze różni te dwa kraje i dwie kultury?
Reklama

Lany Poniedziałek

Śmigus Dyngus to nieodłączny wielkanocny element kultury słowiańskiej. Pierwsze wzmianki o jego obchodzeniu w Polsce pojawiły się już w 1420 roku. Wówczas był on traktowany jako grzech.

Zabraniajcie, aby w drugie i trzecie święto wielkanocne mężczyźni kobiet, a kobiety mężczyzn nie ważyli się napastować o jaja i inne podarunki, co pospolicie się nazywa dyngować (...), ani do wody ciągnąć, bo swawole i dręczenia takie nie odbywają się bez grzechu śmiertelnego i obrazy imienia Boskiego~ustawy synodu diecezji Poznańskiej

Aktualnie zwyczaj stanowi rodzaj zabawy dla dzieci, ale jest praktykowany także przez dorosłych.

Co ciekawe, Lany Poniedziałek, bez którego w Polsce wydaje się, że święta nie mogłyby się odbyć, nie istnieje w Niderlandach. W drugi dzień świąt mieszkańcy kraju tulipanów najczęściej wychodzą z domów i idą na zakupy. Odwiedzają salony samochodowe, sklepy meblowe i ogrodnicze, które na ten dzień corocznie organizują duże promocje.

Wielkanocne ciasta

Polacy uwielbiają przygotowywać słodkie przysmaki, które spożywa się tylko w okresie Wielkanocnym. Do najpopularniejszych ciast zaliczamy mazurka oraz paschę.

To pierwsze przygotowuje się z różnego typu ciasta. Najbardziej typowe mazurki powstają z płatów kruchych, biszkoptowych oraz orzechowych. Na wierzchu wypieku bardzo często tworzy się swoistą kratkę, która stanowi dekorację.

Pascha jest przyrządzana na zimno oraz ciepło i posiada wiele znaczeń symbolicznych. Głównymi składnikami są mleko i jajka, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody. Dodatki do paschy – cukier, bakalie itp. są produktami luksusowymi, więc symbolizują bogactwo i dobrobyt. Kształt wypieku przypomina ściętą piramidę, co może oznaczać grób Chrystusa.

Z kolei Niderlandy, posiadają tylko jeden kultowy wypiek, który może być porównywany rangą do mazurka i paschy w Polsce. Paasbrood to rodzaj słodkiego chleba marcepanowego z dużą ilością bakalii. Podobny można zjeść w kraju tulipanów także na Boże Narodzenie, ale wówczas nosi on nazwę kerststol.

Historia niderlandzkiej strucli sięga ponad 650 lat wstecz. Wówczas uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód zabrali ze sobą do Europy nieznane owoce, przyprawy i orzechy. W ten sposób powstało ciasto zawierające dużą ilość rodzynek i migdałowe nadzienie.

Jajka kurze czy czekoladowe?

Jajko to symbol odrodzenia, który nieodłącznie towarzyszy wszystkim, którzy obchodzą Wielkanoc. W Polsce spożywamy wiele potraw zawierających ten składnik, dodajemy go do sałatek, zup, a w formie gotowanej stanowią także samodzielne danie.

W religii katolickiej jajo wiąże się z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne.

W Niderlandach sytuacja wygląda nieco inaczej. Oczywiście, je się tam jaja kurze, jednak nie są one koniecznością. Niezbędne są natomiast jaja w czekoladzie. Ten rodzaj słodkości jest drobnym upominkiem, który możemy wręczyć dzieciom, ale także uwielbianą niezdrową przekąską dorosłych.

paaseieren zoeken to niderlandzka tradycja polegająca na szukaniu ukrytych czekoladowych jajek w ogródku lub na kwietnik

Gość
Wyślij
Dodaj zdjęcie
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych

Bliżej nas