Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Czy GMO uratuje nas od głodu, czy nas zabije?


 

Źródło: http://www.thecanadiandaily.ca

 

Komisja Europejska pozwała Polskę przed Trybunał Sprawiedliwości UE za brak rejestru lokalizacji upraw GMO. Co to jest GMO? Duży producent żywności w Europie, Holandia stosuje GMO. Czy to jest bezpieczne?








Co to jest GMO?

 Czy GMO uratuje nas od głodu, czy nas zabije?

Źródło: http://strefazdrowie.pl/uwaga-na-produkty-gmo/


GMO to organizmy genetycznie modyfikowane. Pierwsze takie organizmy powstały 40 lat temu. Pierwszą próbą uprawy polowej GMO był tytoń, a pierwszymi produktami wprowadzonymi na rynek były pomidory. Najwięcej takich upraw jest w USA, Argentynie, Kanadzie i Chinach. Korzyści stosowania GMO to: odporność roślin na choroby i szkodniki, warunki klimatyczne oraz na transport, lepsze plony, polepszanie cech owoców i warzyw (więcej skrobi, cukru, białka, witamin), zmniejszenie użycia pestycydów, uprawy mniej toksyczne dla ptaków i owadów pożytecznych, między innymi dla pszczół. Zagrożenia przez stosowanie GMO: niekontrolowane zakłócenia w ekosystemie, niekontrolowany przepływ genów pomiędzy gatunkami (powstawanie mutantów), powstawanie np. chwastów mutantów.

GMO w Holandii


 Czy GMO uratuje nas od głodu, czy nas zabije?

Źródło: http://livinggreenmag.com


Czy Holendrzy są rozważni stosując GMO? Uprawy te w Holandii są dozwolone, choć ściśle monitorowane. W UE nie wolno prowadzić żadnej uprawy GMO, bez uprzedniego przebadania jej w kierunku wpływu na ludzi, zwierzęta i środowisko. Uprawy GMO nie mają długiej tradycji. Wiele organizacji prozdrowotnych protestuje przeciwko stosowaniu żywności genetycznie zmodyfikowanej. Naukowcy przeprowadzili testy na szczurach i myszach, którym podawano wyłącznie zboże GMO. Okazało się, iż myszy chorowały na nowotwory. Uważa się również, iż GMO zwiększa ryzyko niepłodności u ludzi. Nie wszystkich te badania przekonały. Podważono ich wyniki ze względu na zbyt małą grupę poddaną badaniu. Tak więc nie rozstrzygnięto, czy GMO ma zły wpływ na nasze zdrowie. Najczęstsze uprawy GMO to: soja (58%), kukurydza (23%), rzepak, buraki cukrowe, pomidory, kawa, cukinia, owoce cytrusowe, papryka i pszenica. Uprawy GMO mają swoich zagorzałych przeciwników, ale i zwolenników. Produkty GMO muszą być odpowiednio oznaczone. Kupując żywność musimy sami zdecydować, czy zjemy piękne, jednakowe (jak plastikowe) truskawki GMO z Holandii czy lekko poobijane, małe ale pachnące truskawki z naszych polskich pól. Czy mamy powody, by bać się GMO?
Gość
Wyślij


Bliżej nas