| kiwienzo.nl | 
Spróbuj hachee
   | 
| jedzjedz.pl | 
Jest odmianą stamppotu, potrawa przypominająca polski gulasz, sporządzana z dużych kawałków chudej wołowiny z cebulą i przyprawami: liśćmi laurowymi, jałowcem i goździkami. Do sosu własnego dodaje się ciemne piwo. Hachee podaje się z gotowanymi ziemniakami.
A może hete bliksem
   | 
| landentuinbouw.spinazieacademie.nl | 
Jest to holenderska parzybroda. Sporządza się nią z rozgotowanych ziemniaków, jabłek, gruszek i cebuli. Wszystkie składniki zapieka się razem z przyprawami. Podawać można z kawałkiem mięsa lub upieczonej na ruszcie kiełbasą.
A na deser poffertjes
   | 
| slodkoczypikantnie.blox.pl | 
Są to małe puszyste naleśniki zwane purchawkami. Sporządza się je z mąki pszennej i gryczanej, drożdży, ciepłego mleka, jajek. Dodaje się cukier i sól, a smaży na maśle. Poffertjes podaje się z masłem, syropem lub/i cukrem pudrem. W Holandii zwyczajowo piątek jest dniem naleśników lub też właśnie poffertjes.
Smacznego!
To może Cię zainteresować
 
 
 
15-04-2013 19:03