Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Najlepsze lody w Europie znajdziecie w Holandii!

 
 
 Twórca lodów z miasteczka Denekamp (Overijssel) wygrał europejską część tegorocznego Gelato World Tour - międzynarodowego konkursu na najlepsze rzemieślnicze lody na świecie.
Erik Kuiper, który lody wytwarzać zaczął dopiero 5 lat temu, otrzymał od jury najwyższą notę 10 za swój jogurt miodowy oraz malinowe lody z orzechami włoskimi. 

“Staramy się być tak prości i organiczni, jak to tylko możliwe.” - powiedział Kuiper w rozmowie z RTL news. ”Orzechy są z naszego własnego ogrodu, maliny od sąsiadów. Miód pochodzi z lokalnej pasieki, a mleko jest od naszych krów Jersey.”  

Kuiper zaprezentuje swój mistrzowski deser na wielkim finale światowym, który odbędzie się we wrześniu we włoskim Rimini. W szranki stanie czterech najlepszych twórców lodów z czterech kontynentów.

Nie wiadomo niestety jak holenderskie lody mają się do tych włoskich, gdyż ci ostatni w konkursie nie wystąpili. Włosi organizują swoje własne, osobne zawody.  

Tłumaczy się to tym, że gelato i zwykłe lody to dwie różne rzeczy. “Włoskie gelato ma mniej tłuszczu niż powszechnie produkowane lody, zawiera mniej powietrza i serwowane jest w wyższych temperaturach.” Oznacza to, że włoskie wyroby są smaczniejsze i mają mniej kalorii do spalenia. 




 z:dutchnews.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas