Około 100 000 Holendrów podpisało petycję, w której proszą holenderskie restauracje i lokale o uwzględnienie wody kranowej w menu.
Renomowany szef kuchni Richard van Oostenbrugge, pracujący na co dzień w dwugwiazdkowej restauracji Bord’Eau w Amsterdamie, w poniedziałek przekazał petycję Martijnowi Nabermanowi, dyrektorowi szkoły hotelarskiej Tio w Amsterdamie, obwieściła agencja zaopatrująca w wodę Dunea.
Badania przeprowadzone przez TNS NIPO w grudniu 2015 wykazują, że 75% Holendrów odmówiono wody kranowej przynajmniej raz. I to w wypadku, w którym 70% wykazuje gotowość do zapłaty za nią. Około połowy odpowiedziało także, że restauracjom serwującym darmową wodę kranową wystawiliby lepszą recenzję.
90% uważa karafkę wody kranowej na stoliku jako oznakę gościnności, a 60% tego nawet oczekuje. Dodatkowo 75% pijących wino odpowiedziało, że nie piliby mniej wina, jeśli na stole znajdowałaby się dzban z wodą kranową.
Petycja jest inicjatywą dostawcy wody Vitens, ale wraz z nim współpracują Dunea, PWN, Brabant Water, Oasen oraz partnerzy tacy jak Jongeren op Gezond Gewicht oraz Voedingscentrum. Podmioty te mają nadzieję, że petycja spowoduje, że woda kranowa będzie powszechnie dostępna w restauracjach, na festiwalach, ale także w miejscach publicznych.
z: dutchnews.nl