Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Aktualnosci

Niebezpieczna bakteria w mięsie w Niderlandach. Umarły już trzy osoby

Agnieszka Halman

07 października 2019 09:01

Udostępnij
na Facebooku
Niebezpieczna bakteria w mięsie w Niderlandach. Umarły już trzy osoby

Bakteria zebrała śmiertelne żniwo. Nie żyją już trzy osoby. changyou/unsplash.com

Produkty holenderskiej firmy przetwórstwa mięsnego z Aalsmeer zostały wycofane ze sprzedaży. Powodem są znajdujące się w nich bakterie listeriozy. Trzy osoby z Belgii oraz Holandii nie żyją, jedna kobieta poroniła.
testek
Reklama
W piątek (4.10) w pieczeni wołowej sprzedawanej w Belgii zostały odnalezione bakterie listeriozy. W Holandii zakażonych jest 130 rodzajów produktów: głównie filety z kurczaka, kiełbasy oraz boczek. Produkty przestały być sprzedawane na terenie obu krajów.

Niderlandzki skandal

W Holandii wybuchł skandal spowodowany odnalezieniem niebezpiecznej bakterii w żywności. Tym większy, że belgijska agencja bezpieczeństwa żywności AFSCA stwierdziła, że nie otrzymała informacji o zagrożeniu od holenderskiego AFSCA. Wystosowała komunikat, w którym nawołuje ich do dostarczenia niezbędnych danych dotyczących problemu.  

Produkty holenderskiej firmy są sprzedawane także w Niemczech. Nie ma pewności, czy także tamtejsze produkty nie są zainfekowane bakterią.

Czym jest listerioza?

Pałeczki Listeria monocytogenes są jednymi z popularniejszych bakterii występujących w żywności. Zjedzenie ich może prowadzić do choroby bakteryjnej, jaką jest listerioza. Jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ często przenosi się na płód, powodując poronienie. 

Symptomy choroby pojawiają się zwykle z opóźnieniem. Przypadłość może być zatem niewykryta przez kilka, a nawet kilkadziesiąt dni. Główne objawy to gorączka i bóle mięśniowe. Może dojść także do dolegliwości układu pokarmowego, sztywnienia karku, zaburzeń równowagi oraz konwulsji. U ciężarnych objawy te nie występują prawie wcale, ponieważ to dziecko jest najbardziej zagrożone. W tej sytuacji choroba kończy się najczęściej przedwczesnym porodem, powikłaniem ciąży, a nawet poronieniem.  

Źródło: Trouw.nl
Gość
Wyślij


Bliżej nas