Czy obywatele Niderlandów jedzą pączki? Świętowanie tłustego czwartku za granicą

Tłusty czwartek w Holandii? Czemu nie! fotolia.com/ fot. Masson/ royalty free
Czy Niderlandczycy jedzą pączki?
Obywatele Niderlandów mają jednak swój własny odpowiednik pączków – to oliebollen, smażone na głębokim tłuszczu tradycyjne noworoczne smakołyki.
Jak zjeść pączka w Niderlandach?
Wystarczy rozejrzeć się po różnych grupach i forach internetowych polskich społeczności mieszkających w Niderlandach, gdzie łatwo o ogłoszenia od osób, które smażą pączki i faworki na zamówienie.
Poza tym, jeśli mamy odrobinę cierpliwości, możemy sami usmażyć pączki. Jest to w końcu nasza narodowa receptura i jeśli ludzie w XVII wieku mogli to robić, to przy pomocy współczesnych narzędzi nie jest to przecież aż tak skomplikowane.
Przepis na swojskie pączki
– 1 kg mąki;
– 20 g suchych drożdży;
– 1 jajka i 6 żółtek;
– 5 łyżek oleju;
– 150 g cukru;
– 16 g cukru wanilinowego;
– pół łyżeczki soli;
– 40 ml alkoholu (wódki lub likieru);
– 0,5 litra mleka
– 1 cytrynę (w formie soku i startej skórki);
– cukru pudru do posypania pączków;
– ulubioną konfiturę lub powidła do nadzienia;
– 1 l oleju do smażenia.
Po tym, jak ciasto wyrośnie, wyłożyć je na oprószony mąką blat i zacząć wyrabiać pączki – odrywając takiej samej wielkości kawałki ciasta i lekko je rozwałkowując, aby dodać do nich nadzienie. Proces ten wygląda nieco jak lepienie pierogów. Na środek należy nałożyć konfiturę, potem delikatnie skleić brzegi i uformować kulkę. Gdy wszystkie pączki są gotowe, ponownie trzeba je przykryć i zostawić na kolejne pół godziny, aby jeszcze podrosły.
Jeśli mamy jakichś znajomych Holendrów, koniecznie musimy ich poczęstować naszymi pysznymi pączkami – niech wiedzą, co tracą!

To może Cię zainteresować