Eet smakelijk! Z czym w Niderlandach najczęściej jada się kanapki?

Knapki z serem żaden Holender nie odmówi fot. redakcja
Broodbeleg
Szczególnie popularne są różnego rodzaju smarowidła, zarówno te słodkie, jak i bardziej wytrawne. Pindakaas (masło orzechowe) to prawdziwy hit, który dla wielu jest dużo bardziej cenionym wyborem, niż na przykład klasyczna nutella.
Ser
Posypka
Polak spojrzy na taki zwyczaj ze zdziwieniem i zapyta, dlaczego ozdobna posypka do tortu trafiła na kromkę chleba. A dla Holendra będzie to tradycyjny przysmak, do jedzenia którego przyzwyczajony jest od dziecka.
Hagelslag występuje w wielu odmianach. Można wybrać hagelslag czekoladowe (mleczne, półmleczne lub gorzkie), a także w wielu owocowych odsłonach. Dla miłośników ekstremalnych smaków dostępna jest też posypka o smaku lukrecji.
Filet americain
Filet americain robi się z surowego mielonego mięsa wołowego zmieszanego z olejem, jajkami i odpowiednimi przyprawami. Powstałą pastą i zamaszystym ruchem posmarować można kromkę chleba, a następnie spałaszować ją ze smakiem.
Eet smakelijk! Smacznego!

To może Cię zainteresować