Mirek, odpowiem po kolei:
Mnie - pomimo, że jestem ateistką - nie wk*rwia żadna religia. Mam natomiast swoje zdanie na temat ślepo wierzących, obojętnie w jakiego boga.
Też mnie ciekawi, co kierowało dziewczyną, że spośród miliona możliwości wybrała nick, jaki wybrała. Na pewno nie niezgłębiona mądrość. Nawet jeśli ktoś łapał ją za dupę, to przecież nie łapał jej cały naród!?..

Taka mega-dupa nie istnieje!
Piszesz o jakimś Angliku, co to był zmuszony się przebrać i modlić...

Dziwna historia, przecież według ichniej tradycji byłoby to zbeszczeszczeniem świątyni! Moi znajomi takich pomysłów nie mają, są bardziej świeccy niż niejeden na tym portalu.
Skąd wygarnąłeś te sensacje o wyższym podatku dla chrześcijan i o wieku odpowiednim ustawowo do zamążpójścia?
Jeśli z Twojego portalu, który lubisz tu cytować - gratuluję, bardzo wiarygodne informacje!

Bo:
podatki dla "niewiernych" były istotnie zabójcze, ale jeszcze na długo przed Imperium Osmańskim, jakieś 650 do 850 roku. Po Chrystusie. Później w imperium je złagodzono a obecnie dawno o nich zapomniano.
Za mąż może wyjść kobieta po ukończeniu 18-go roku życia, w wyjątkowych przypadkach po 17-tym. W Polsce po 16-tym.

Kiedyś w Turcji w wyjątkowych sytuacjach wiek był obniżony do 14-tu lat, ale zniósł to już bodajże Ataturk.
Co do filmiku: Mirek, wierz mi, że bez wysiłku nakręciłabym taki sam, tendencyjny z procesji w Pcimiu Dolnym! A już bez kręcenia, bo wszystko zostało zarejestrowane - jeszcze bardziej ortodoksyjny, z kabaretu przed Pałacem Prezydenckim i z krzyżem w roli głównej!
Swoją drogą, jakich Wy macie znajomych? Moi są w porządku, z innymi po prostu nie utrzymuję kontaktu
Pozdrawiam

Ciotka.