Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Jak dbać o materac aby dobrze służył? - Holandia

Czytali temat:
Natalia Verka darusek (102 niezalogowanych)
209 Postów
Natalia Verka
(Netke)
Doświadczony forumowicz
Hej, mam nowy materac i zastanawiam się, jak o niego dbać, żeby nie stracił szybko swoich właściwości. Czy trzeba go jakoś regularnie obracać albo czyścić? Może są jakieś sprawdzone sposoby, żeby przedłużyć jego żywotność?
Zgłoś wpis
192 Posty
od86
(od86)
Stary wyjadacz
Dobrze, że o tym myślisz, bo wiele osób kompletnie ignoruje pielęgnację materaca, a potem szybko się niszczy. Po pierwsze, warto go obracać co kilka miesięcy, żeby się równomiernie zużywał. Po drugie, używać ochraniacza na materac – to serio pomaga, bo chroni przed potem, kurzem i zabrudzeniami. Jeśli chodzi o czyszczenie, to raz na jakiś czas warto go odkurzyć i przewietrzyć, szczególnie jeśli masz alergie. No i dobrze dobrać stelaż, bo zły może sprawić, że materac szybciej się odkształci. Ja mam taki model: sleepinghouse.pl/159-materace-120x190-cm i dbam o niego regularnie, dzięki czemu nadal jest wygodny jak na początku. Ważne jest też, żeby nie siadać ciągle w jednym miejscu na krawędzi, bo to może osłabić konstrukcję.
Zgłoś wpis
15 Postów
darusek
(darusek)
Bywalec
Według mnie materac po prostu trzeba wymienić raz na jakiś czas i nie ma na to rady.
Zgłoś wpis

Bliżej nas