Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Ciekawostki

Ochłoda na letnie upały: smaki lodów, które znaleźć można tylko w Niderlandach

Anna Soroko

22 lipca 2020 18:45

Udostępnij
na Facebooku
1
Ochłoda na letnie upały: smaki lodów, które znaleźć można tylko w Niderlandach

Najlepszy przysmak na upalne dni. flickr.com/Joy/CC BY 2.0

Podczas upałów wiele osób lubi raczyć się orzeźwiającymi lodami o najróżniejszych smakach. Producenci prześcigają się wymyślaniu kolejnych aromatów, aby przyciągnąć do siebie klientów. Dlatego też w Niderlandach trafić można na kilka nietypowych smaków, które są dla mieszkańców kraju wiatraków bardzo tradycyjne.
testek
Reklama

Lukrecja

Dropijs, czyli lody lukrecjowe, cieszą podniebienia fanów tego smaku podczas upalnych dni. Lukrecja to jeden z najukochańszych smakołyków mieszkańców Niderlandów. Warto jednak zapamiętać: lukrecja jest tak bardzo aromatyczna i ciężko ją połączyć z innymi smakami. Dlatego warto się dobrze zastanowić, zamawiając więcej niż jedną gałkę.

Stroopwafel

Lody o tym smaku wytwarzane są w Lanskroon, piekarni o ponad 100-letniej tradycji, która mieści się przy kanale Singel w Amsterdamie. Wypiekane na miejscu pyszne, słodkie stroopwafle są kruszone i dodawane do mieszanki, z której powstają wyjątkowe lody. 

Opcja dla osób, które w najbliższym czasie nie wybierają się do Amsterdamu: w słynnej sieci restauracji McDonald’s na terenie Niderlandów także można napotkać lody o tym smaku.

Speculaas

Ciasteczka speculaas kojarzone są bardziej z okolicami świąt Bożego Narodzenia, gdy te smakołyki, nafaszerowane korzennymi przyprawami, licznie pojawiają się w sklepach. Latem jednak czasem można natknąć się na nie w innej odsłonie: jako speculaasijs, czyli lody speculasowe.

Spekkoek

Kolejny aromatyczny przysmak, doprawiony indonezyjskimi przyprawami. W tych lodach poczujecie cynamon, kardamon, goździki, gałkę muszkatołową i anyż. Całość wypiekana jest w formie warstwowego ciasta (pozostałość po czasach, gdy Niderlandy były wielką kolonialną potęgą). 

W okresie letnim niektóre lodziarnie dodają ten klasyczny smakołyk do orzeźwiających lodów.
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Aleksandra Olędzka

30-07-2020 23:08

Sama robię domowe sorbety, do tego zimna cisowianka, sałatka owocowa, chłodnik i upalne lato mi nie straszne

Bliżej nas