Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Sprawa o podział majątku - Holandia

Czytali temat:
Natalia Verka od86 Waldeemarr (69 niezalogowanych)
225 Postów
Natalia Verka
(Netke)
Doświadczony forumowicz
Sytuacja wygląda następująco .Jestesmy z mężem 3lata po rozwodzie,od dwóch lat sprawa w sądzie o podział majątku.Mediacje nie powiodły się.
To mąż odszedł zdradził ,wyprowadził się z domu.
Dom w którym mieszkaliśmy jest moim rodzinnym.Wszystko co zostało kupione ,czy robione było za moje pieniądze(mam faktury,wyciągi),mąż żąda połowy majątku czy jest szansa ,że Sąd zasądzi mniej,? Dodam,że ja spłacam wspólnie wzięty kredyt.
Podczas zawarcia małżeństwa ,rodzice przepisali dom na nas.
Zgłoś wpis
208 Postów
od86
(od86)
Doświadczony forumowicz
Wszystko co zostało kupione było za moje pieniądze"- był to Twój majątek osobisty sprzed zawarcia małżeństwa? Jeśli nie to jednak to majątek wspólny.
Jeśli dom przepisany na was to maż ma prawo do połowy domu. Możesz próbować złożyć wniosek o nierówny podział majątku,ale nie wiem czy są przesłanki.
Najkrócej udać się do osoby,która prowadzi takie sprawy.
www.rozwodowy.pl/ile-trwa-sprawa-o-podzi...ozwodzie,1338,p.html

Więcej informacji o takich sprawach znajdziesz na tej stronie.
Zgłoś wpis
31 Postów
Waldeemarr
(Waldeemarr)
Bywalec
Sąd przy podziale majątku może wziąć pod uwagę, kto i w jakim stopniu przyczynił się do jego powstania – jeśli masz faktury i dowody, to warto je przedstawić. To, że dom był prezentem od rodziców, ale przepisanym na Was oboje, oznacza, że wszedł do majątku wspólnego. Jeśli sama spłacasz kredyt, to też działa na Twoją korzyść. Szansa na nierówny podział istnieje, ale musisz udowodnić większy wkład. Warto skonsultować się z prawnikiem.
Zgłoś wpis

Bliżej nas