Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Amsterdam, Holandia
  • Rotterdam, Holandia
  • Haga, Holandia
  • Utrecht, Holandia
  • Eindhoven, Holandia
  • Tilburg, Holandia
  • Groningen, Holandia
  • Breda, Holandia
  • Nijmegen, Holandia
  • Enschede, Holandia

1 EUR

testek

Nałożenie gładzi - Holandia

Czytali temat:
od86 (72 niezalogowanych)
338 Postów
od86
(od86)
Doświadczony forumowicz
Cześć, mam pytanie odnośnie remontu. Planuję położyć gładź szpachlową na ścianach w salonie, ale nie jestem pewien ile warstw nakładać i jaki dobrać czas schnięcia między nimi. Dodatkowo zastanawiam się, jaki gruntujący preparat zastosować pod gładź na starym tynku cementowo-wapiennym - czy trzeba go jakoś specjalnie przygotować przed gruntowaniem? Będę wdzięczny za podpowiedź, bo chcę zrobić to porządnie za pierwszym razem.
Zgłoś wpis
354 Posty
Natalia Verka
(Netke)
Doświadczony forumowicz
Cześć, generalnie gładź nakłada się w dwóch, czasem trzech cienkich warstwach - pierwsza wyrównuje większe nierówności, kolejna/kolejne wygładzają powierzchnię pod malowanie. Czas schnięcia między warstwami zależy od produktu i warunków w pomieszczeniu (wilgotność, temperatura), zwykle to od kilku do kilkunastu godzin, warto trzymać się informacji na opakowaniu konkretnego produktu.

Co do starego tynku cementowo-wapiennego - przed gruntowaniem trzeba go dokładnie oczyścić z kurzu, sprawdzić czy nie ma odspojeń czy zacieków (jeśli są, lepiej je usunąć albo naprawić) i dopiero potem nałożyć grunt dobrany pod chłonność podłoża. Dobór konkretnego preparatu zależy trochę od stanu tego tynku.

Jeśli chcesz się upewnić co do konkretnych parametrów i kolejności prac, to na stronie mastermas.pl/baza-wiedzy/ jest sporo materiałów opisujących te kwestie krok po kroku - może się przydać przy planowaniu.
Zgłoś wpis

Bliżej nas