Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Amsterdam, Holandia
  • Rotterdam, Holandia
  • Haga, Holandia
  • Utrecht, Holandia
  • Eindhoven, Holandia
  • Tilburg, Holandia
  • Groningen, Holandia
  • Breda, Holandia
  • Nijmegen, Holandia
  • Enschede, Holandia

1 EUR

Czytali temat:
Krissssss a nazwisko Po ojcu:) Marcin Lewandowski likeros (10386 niezalogowanych)
1 Post
Jaroslaw Myslinski
(jarek14)
Początkujacy
I tu zgodzę się z Belcią: nauczyć się języka (wiemy ze to niełatwe) i żyć z Holendrami w zgodzie - a wtedy będzie po prostu łatwiej....
Zgłoś wpis
214 Posty
Rafał G
(ragusek)
Doświadczony forumowicz
"Każdy sobie rzepkę skrobie"...

Argument typu, że nasi walczyli w operacji Market-Garden i za to nam sie należy szacunek troche mnie śmieszy. Kogo to obchodzi dzisiaj? O historii jak najbardziej trzeba pamiętać i uczyć się na błędach innych, ale nie ma to odniesienia do codzienności - kropka. Pamięć poległym i na tym zakończymy. Nie licze na to, że Holendrzy mnie przez to będą darzyć szacunkiem, a Wy?

Ja tam nie narzekam, bo nikt mnie tutaj w kajdanach nie przywiózł w bydlęcym pociągu. Nie podoba sie - Polska czeka z nowymi ofertami pracy.

Troche mnie nie było - pozdrawiam tych co mnie jeszcze kojarzą.
Zgłoś wpis
7 Postów

(MariaAntoinette)
Początkujacy
belcia napisał:
Ja nie narzekam, nauczylam sie jezyka, ich mentalnosci. Od zawsze pracowalam z Holendrami, byly czasami jakies glupie uwagi odnosnie akcentu itp. ale nie zwracalam na to uwagi, teraz czuje sie tutaj jak w domu. W Holandi mowia , ze dyksryminacja zaczyna sie od Ciebie....jak dajesz sie dyskryminowac to potem miej zal do samego siebie. Czasami trzeba sie postawic, ale ja sie tutaj czuje lepiej w Polsce. Nikt mi nie marudzi, ze nie ochrzcilam dzieci, ze nie trzymam sie zasad glupich tradycji. Holandia to fajny kraj. Alles kan, alles mag !

Mooie reactie! Doorzetters komen er!
Zgłoś wpis
475 Postów
Patboy !!!
(Patboy)
Latający Holender
MariaAntoinette napisał:
Mooie reactie! Doorzetters komen er!

En zo is het maar net !!!! vroeg of laat komen ze allemaal wel achter dat het zo is, geloof me!
die gene die zich daar tegen verzet maakt zichzelf alleen moeilijk en is gewoon en Sukkel!!

becia napisala:
Holandia to fajny kraj. Alles kan, alles mag !:
hej !!! to jest moje motto
Zgłoś wpis
7 Postów

(MariaAntoinette)
Początkujacy
Juist!
Zgłoś wpis
5 Postów
Sophie L.
(Lola F.)
Początkujacy
Pewnie ,że nie lubi...Ale tolerować musi

Obejrzałam filmik z zatrzymaniem w BMW i wstyd mi za naszych rodaków...Rodaczki :/

Co do gen. Sosabowskiego...Ludzie! Nie możemy stale opierać się na jego zasługach!

Holandia wyrabia sobie zdanie o nas dziś....Jego zasługi nie są dla nas żadną przepustką!!!!!!

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
440 Postów
jacek piatek
(MNICH79)
Latający Holender
heheheh Ja nie nazekam lubie swoje brudne miasto czyli ANTWERPIE lubie ten brudny kraj czyli belgie I HOLANDIE pewnie bym polubil czzasami nie jest latwo czasami straszno czasami smieszno ale takie jest zycie .Mieszkam tu jedynascie lat dzieci chodza do szkoly ja mam wlasna mala firme konkubina pracuje co roku dosc duze zwroty podatkow wiec czego nie lubic? BARDZIE CHYBA NIE LUBI MNIE MOJA OJCZYZNA KTORA MNIE SIE POZBYLA JAKO ALEMENTU ASPOLECZNEGO wiecgdzie waro zyc niech kazdy sobie odpowie
Zgłoś wpis
372 Posty

(BZIKU)
Doświadczony forumowicz
Lola F. napisał:

Obejrzałam filmik z zatrzymaniem w BMW i wstyd mi za naszych rodaków...Rodaczki :/

A to niby dlaczego?
Może niech sami się wstydzą że są idiotami i bandą baranów...Nie uważasz?
A film straaaaasznie stary
Zgłoś wpis
5 Postów
Sophie L.
(Lola F.)
Początkujacy
Hej,

nie widziałam Twojej odpowiedzi .... Masz rację, ale będąc w NL mierzą nas teraz miarą tej "bandy"... Po prostu się wstydzę...
Zgłoś wpis
8 Postów

(ypsylon1)
Początkujacy
Nie macie wrażenia że (ogólnie mówiąc) Holendrzy nie lubią wszystkich... ?
Beldzy są zacofani,
Francuzi głupi i jedzą gady,
Hiszpanów trzeba - tak jak i Greków wyciągać z kryzysu bo nic nie umieją,
Niemcy to ciągle hitleryzm,
Polacy zabierają pracę i piją wódkę non stop,
Czesi i Słowacy to podróbka Polaków ale mają jeszcze bardziej "przystępne" dziewczyny,
Rosjanie (wliczając Estończyków, Łotyszów, Białorusinów etc..) to w ogóle jakaś podrabiana i niebezpieczna nacja,
Anglicy nie pasują do Europy itd, itp...
Najbardziej przypada im do gustu Ameryka ... bo tam ponoć wszystko można i nic nie trzeba, tak jak i w Holandii...
Patrząc na moje doświadczenia z nimi wiem że bardzo ciężko im samym w taki obraz uwierzyć. Ale po żmudnej dyskusji przyznają rację że tak jest.

Zabieramy pracę ? Wątpię żebym komuś zabrał, procedura jest dla mnie taka sama jak dla innych. Skoro firma wybiera mnie to po prostu jestem lepszy (bo tańszy to na pewno nie).
Mała rada dla sfrustrowanych opinią o Polakach. W innych krajach nie jest wcale lepiej więc trzeba popatrzeć na siebie. Zacząć żyć z Holendrami a po jakimś czasie przekonacie się że nie ważne czy biały, czarny, żółty czy "pomarańczowy", głupek jest głupkiem a normalny normalnym. Tutaj, tam i gdziekolwiek indziej.

Czasami jest ciężko pokazywać / udowadniać że nie wszyscy Polacy są tacy sami ale może to być taka mała, indywidualna misja na przyszłość

Miłego weekendu wszystkim
Zgłoś wpis

Bliżej nas