Holenderskie obywatelstwo – jak je zdobyć Życie w Holandii
MN/Anna Soroko 25 marca 2018
17:54

Holenderskie obywatelstwo – jak je zdobyć

2
Skomentuj
Czy dobrze jest być Holendrem? fotolia.com/ fot. rh2010/ royalty free
Jeśli tak bardzo zadomowiliście się w kraju wiatraków, że chcielibyście dowiedzieć się, jak oficjalnie zostać Holendrem, to mamy odpowiedź. Niestety miłość do sera, rowerów i tulipanów nie wystarczy, ale to dobry początek! Jeśli żyjecie w Holandii już od 5 lat, możecie pomyśleć o ubieganie się o paszport lub obywatelstwo. Jakie warunki musicie spełniać?
O holenderskie obywatelstwo spokojnie możemy się starać, jeśli:

– Mieszkamy w kraju nieprzerwanie od dziecka.

– Mieszkamy tam przez nieprzerwanie 5 lat – naturalizacja.

– Przynajmniej jedno z naszych rodziców jest Holendrem (dotyczy to także adopcji).

Najbardziej skomplikowaną z tych trzech opcji jest naturalizacja i tę właśnie zazwyczaj obcokrajowcy muszą brać pod uwagę.

Czym jest naturalizacja?

Naturalizowanie się oznacza unarodowienie, czyli powolne przyswajanie i wdrażanie się w życie w nowym kraju. Aby zostać oficjalnie Holendrem, powinniśmy najpierw stać się nim mentalnie.

Musimy spełniać więc szereg konkretnych warunków, jak na przykład:

– Być osobą pełnoletnią.

– Mieć ważne pozwolenie na stały pobyt.

– Nieprzerwanie mieszkać w Holandii (lub na Antylach Holenderskich) przez minimum 5 lat.

– Wyrażać chęć zrzeczenia się swojego dotychczasowego obywatelstwa.

– Pisać, mówić i czytać w języku niderlandzkim na poziomie minimum A2 i zdać państwowy egzamin, aby to udowodnić.

– Nie mieć w swojej historii z ostatnich 4 lat: pobytu w więzieniu, prac społecznych i mandatów powyżej 810 euro.

– Wyrazić chęć przyjęcia holenderskiego obywatelstwa w czasie oficjalnej ceremonii, podczas której ślubuje się wierność nowej ojczyźnie.

A oto krótki filmik, który pomoże Wam w opanowaniu 7 podstawowych, holenderskich słówek, które także mogą przydać się na egazminie!

Wyjątki od reguły

Oczywiście od każdych reguł są wyjątki i jeśli nie spełniamy podstawowego warunku mieszkania w Holandii nieprzerwanie przez 5 lat, ciągle możemy go obejść. Wciąż możemy ubiegać się o obywatelstwo, jeżeli:

– Nie posiadamy żadnego obywatelstwa (lub posiadamy status uchodźcy) i mieszkaliśmy w Holandii legalnie minimum 3 lata.

– Posiadaliśmy już holenderskie obywatelstwo w przeszłości.

– Nasz małżonek/małżonka posiada holenderskie obywatelstwo i mieszkamy z nim/nią (obojętnie czy w kraju, czy poza nim) minimum 3 lata.

– Mieszkaliśmy w Holandii legalnie przez co najmniej 10 lat (2 lata nieprzerwanie).

Czy możemy posiadać dwa obywatelstwa?

Jest to skomplikowana kwestia, bo zazwyczaj odpowiedź na to pytanie będzie brzmiała: nie. Oznacza to, że aby otrzymać holenderskie obywatelstwo, musimy zrzec się tego, które obecnie posiadamy. Oczywiście także tutaj istnieją pewne wyjątki, na przykład kiedy:

– Kraj nie daje możliwości zrzeczenia się obywatelstwa (w Polsce możliwość taka istnieje).

– Posiadamy oficjalny status uchodźcy.

– Nasz małżonek/małżonka ma holenderskie obywatelstwo.

– Kontakt z władzami w naszym kraju jest niemożliwy.

– Istnieje inny, specjalny powód – musi on zostać oficjalnie zatwierdzony.

– Nasza narodowość nie jest uznawana przez Holandię.

– Tracąc dotychczasowe obywatelstwo, stracimy także inne, bardzo ważne prawa.

– Urodziliśmy się w Holandii lub na Antylach i wciąż tam mieszkamy.

– Musimy odbyć służbę wojskową w kraju, którego obywatelstwa się zrzekamy.

– Musimy zapłacić wysoką sumę pieniędzy za zrzeczenie się dotychczasowego obywatelstwa.

Reklama

Jakie zalety ma obywatelstwo holenderskie?

Stając się obywatelem Holandii, zyskujemy pewne prawa (jednak będąc Polakami i tak część z nich już posiadamy):

– Holenderski paszport.

– Prawo do głosowania i startowania w wyborach.

– Nasze dzieci także otrzymają obywatelstwo holenderskie.

–Obywatelstwo Unii Europejskiej i swobodę poruszania się w jej granicach (dla nas nie jest to żadna nowość).

– Prawo do głosowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

– Swobodne poruszanie się po kraju.

Gdzie składać wnioski?

Jeśli zdecydowaliśmy, że chcemy ubiegać się o holenderskie obywatelstwo, musimy wypełnić stosowny formularz i złożyć go w naszej gemeente. Należy także zapłacić 1091 euro (za wniosek rodzinny) lub 855 euro (wniosek pojedynczy). Potrzebny będzie także ważny dokument tożsamości, akt urodzenia i certyfikat ze zdanego egzaminu integracji obywatelskiej.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, pocztą otrzymamy potwierdzenie oraz zaproszenie na ceremonię przyznania obywatelstwa. Kiedy to wszystko mamy już za sobą, możemy spokojnie złożyć wniosek o wydanie paszportu. Jeśli jednak nam się nie uda, także pocztą otrzymamy wyjaśnienie dlaczego –  zawsze możemy złożyć wtedy odwołanie.

źródło: dutchreview.com
Gość
Wyślij
Dodaj zdjęcie
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Agna
Agna 20-12-2018 10:49

Witam serdecznie, moj 18 letni syn uzyskal obywatelstwo holenderskie w ciagu 2 tygodni od zlozenia wniosku i wniesieniu oplat (mieszkamy na terenie Holandii 5 lat , ma dyplom na poziomie MBO z bardzo dobrymi wynikami) zatem system powiedzial tak bez zadnego problemu. Niestety, juz po ceremonii otrzymalam pismo ze syn musi zrzec sie obywatelstwa polskiego, chce wykazac ...jak Pani slusznie okreslila powyzej ...wazne powody aby nie Musial sie zrzekac ( koszty emocjonalne, finansowe etc ) chcialabym skorzystac z Pani doradztwa bardzo prosze o kontakt Na maila agna@shada.nl pozdrawiam Agna BB

Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Krystyna Malinowska
Krystyna Malinowska 22-09-2018 10:27

prosto ale rzeczowo

Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas