Holenderskie obywatelstwo – jak je zdobyć Życie w Holandii
MN/Anna Soroko 25 marca 2018
17:54

Holenderskie obywatelstwo – jak je zdobyć

Skomentuj
Czy dobrze jest być Holendrem? fotolia.com/ fot. rh2010/ royalty free
Jeśli tak bardzo zadomowiliście się w kraju wiatraków, że chcielibyście dowiedzieć się, jak oficjalnie zostać Holendrem, to mamy odpowiedź. Niestety miłość do sera, rowerów i tulipanów nie wystarczy, ale to dobry początek! Jeśli żyjecie w Holandii już od 5 lat, możecie pomyśleć o ubieganie się o paszport lub obywatelstwo. Jakie warunki musicie spełniać?
O holenderskie obywatelstwo spokojnie możemy się starać, jeśli:

– Mieszkamy w kraju nieprzerwanie od dziecka.

– Mieszkamy tam przez nieprzerwanie 5 lat – naturalizacja.

– Przynajmniej jedno z naszych rodziców jest Holendrem (dotyczy to także adopcji).

Najbardziej skomplikowaną z tych trzech opcji jest naturalizacja i tę właśnie zazwyczaj obcokrajowcy muszą brać pod uwagę.

Czym jest naturalizacja?

Naturalizowanie się oznacza unarodowienie, czyli powolne przyswajanie i wdrażanie się w życie w nowym kraju. Aby zostać oficjalnie Holendrem, powinniśmy najpierw stać się nim mentalnie.

Musimy spełniać więc szereg konkretnych warunków, jak na przykład:

– Być osobą pełnoletnią.

– Mieć ważne pozwolenie na stały pobyt.

– Nieprzerwanie mieszkać w Holandii (lub na Antylach Holenderskich) przez minimum 5 lat.

– Wyrażać chęć zrzeczenia się swojego dotychczasowego obywatelstwa.

– Pisać, mówić i czytać w języku niderlandzkim na poziomie minimum A2 i zdać państwowy egzamin, aby to udowodnić.

– Nie mieć w swojej historii z ostatnich 4 lat: pobytu w więzieniu, prac społecznych i mandatów powyżej 810 euro.

– Wyrazić chęć przyjęcia holenderskiego obywatelstwa w czasie oficjalnej ceremonii, podczas której ślubuje się wierność nowej ojczyźnie.

A oto krótki filmik, który pomoże Wam w opanowaniu 7 podstawowych, holenderskich słówek, które także mogą przydać się na egazminie!

Wyjątki od reguły

Oczywiście od każdych reguł są wyjątki i jeśli nie spełniamy podstawowego warunku mieszkania w Holandii nieprzerwanie przez 5 lat, ciągle możemy go obejść. Wciąż możemy ubiegać się o obywatelstwo, jeżeli:

– Nie posiadamy żadnego obywatelstwa (lub posiadamy status uchodźcy) i mieszkaliśmy w Holandii legalnie minimum 3 lata.

– Posiadaliśmy już holenderskie obywatelstwo w przeszłości.

– Nasz małżonek/małżonka posiada holenderskie obywatelstwo i mieszkamy z nim/nią (obojętnie czy w kraju, czy poza nim) minimum 3 lata.

– Mieszkaliśmy w Holandii legalnie przez co najmniej 10 lat (2 lata nieprzerwanie).

Czy możemy posiadać dwa obywatelstwa?

Jest to skomplikowana kwestia, bo zazwyczaj odpowiedź na to pytanie będzie brzmiała: nie. Oznacza to, że aby otrzymać holenderskie obywatelstwo, musimy zrzec się tego, które obecnie posiadamy. Oczywiście także tutaj istnieją pewne wyjątki, na przykład kiedy:

– Kraj nie daje możliwości zrzeczenia się obywatelstwa (w Polsce możliwość taka istnieje).

– Posiadamy oficjalny status uchodźcy.

– Nasz małżonek/małżonka ma holenderskie obywatelstwo.

– Kontakt z władzami w naszym kraju jest niemożliwy.

– Istnieje inny, specjalny powód – musi on zostać oficjalnie zatwierdzony.

– Nasza narodowość nie jest uznawana przez Holandię.

– Tracąc dotychczasowe obywatelstwo, stracimy także inne, bardzo ważne prawa.

– Urodziliśmy się w Holandii lub na Antylach i wciąż tam mieszkamy.

– Musimy odbyć służbę wojskową w kraju, którego obywatelstwa się zrzekamy.

– Musimy zapłacić wysoką sumę pieniędzy za zrzeczenie się dotychczasowego obywatelstwa.

Reklama

Jakie zalety ma obywatelstwo holenderskie?

Stając się obywatelem Holandii, zyskujemy pewne prawa (jednak będąc Polakami i tak część z nich już posiadamy):

– Holenderski paszport.

– Prawo do głosowania i startowania w wyborach.

– Nasze dzieci także otrzymają obywatelstwo holenderskie.

–Obywatelstwo Unii Europejskiej i swobodę poruszania się w jej granicach (dla nas nie jest to żadna nowość).

– Prawo do głosowania w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

– Swobodne poruszanie się po kraju.

Gdzie składać wnioski?

Jeśli zdecydowaliśmy, że chcemy ubiegać się o holenderskie obywatelstwo, musimy wypełnić stosowny formularz i złożyć go w naszej gemeente. Należy także zapłacić 1091 euro (za wniosek rodzinny) lub 855 euro (wniosek pojedynczy). Potrzebny będzie także ważny dokument tożsamości, akt urodzenia i certyfikat ze zdanego egzaminu integracji obywatelskiej.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, pocztą otrzymamy potwierdzenie oraz zaproszenie na ceremonię przyznania obywatelstwa. Kiedy to wszystko mamy już za sobą, możemy spokojnie złożyć wniosek o wydanie paszportu. Jeśli jednak nam się nie uda, także pocztą otrzymamy wyjaśnienie dlaczego –  zawsze możemy złożyć wtedy odwołanie.

źródło: dutchreview.com
Gość
Wyślij
Dodaj zdjęcie
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Tylko zalogowani użytkownicy mogą w pełni korzystać z portalu Rejestracja jest darmowa i trwa mniej niż minutę
lub dołącz przez
Facebook

Bliżej nas